Bile mummy gud mood kat dapur..time tu mesti nk masak best2 punyer
satu meja full wehhh
tapi bile time ba
d mood, ade gak la satu hidang jer
huhu..sorry yer..angin pusing
ain nk bgtau fav
ourite menu lauk2 yg semestinyer
wat tido tak lena makan tak
kenyang
try la resepi yg mmg
ummphhh
ikhlas ni tau




Ikan patin masak tempoyak temerloh style.

Ikan patin nk fresh plss
Tempoyak
Cili padi

Kunyit hidup
Serai
Bunga kantan
Daun kesum

2 cawan air

Garam, minyak n gula.

Tumis cili padi n k
unyit hidup yang telah dikisar.
Masukkan serai, bunga kantan n daun kesum.

Masukkan air, tempoyak
dan ikan patin fresh.
Apabila mendidih, masukkan garam n gula.

Masak lagi hingga pekat.





Ikan pari masak asam pedas
Mak Sena melaka.


Kisar:
Segenggam cili kering.
Belacan.
Bawang mer
ah.
Bawang putih.
Halia.
Kunyit hidup.

Ketumbar
Jintan manis.
Jintan putih.

Air asam jawa.
Sayuran bendi,terung,tomato,daun kesum.

Garam,gula.

Tumis bahan kisar hingga garing.

Masukkan air asam jawa.
Masuk sayuran dan ikan.
Garam dan perisa.

Renihkan perlahan hingga pecah minyak.


Sambal tumis udang petai Mak Bedah gombak.


Udang.

Petai.
Cili kering.
Bawang merah.
Bawang putih.

air asam jawa.
Garam.


Tumis bahan kisar hingga garing.

Masukkan air asam jawa.
Masukkan udang pastu petai.
Tambah garam.
Biar renih hingga
naik minyak.





Ketam masak lemak cili api minang punyer
Kisar:
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kunyit hidup
Cili api

Serai
Santan pekat
Daun kunyit
Garam n gula.

Tumis bahan kisar.

Masukkan santan n ketam.
Akhir sekali masukkan daun kunyit,garam n gula.


try wehh jgn tak try..